naar inhoudsopgave Erfelijkheidsleer

vorige W W 4 - Wit volgende W


De vorige hoofdstukjes Wit? Wittig? en Kleurcellen ??? hebben je laten zien hoe kleurcellen broertjes kunnen zijn van zenuwcellen, die zich, nadat het ruggetje is gesloten, vanaf de rug over het kitten verspreiden. Hoog tijd om de vraagtekens eens weg te doen!


Bij de kleuren hebben we gezien dat één gen bepaalt of de basiskleur van (een deel van) de vacht van de kat zwart (o), of rood (O) wordt. Nu gaan we zien hoe één gen bepaalt of de kleurcellen zich wel gaan verspreiden vanaf de ruggegraat! Dit gen heeft, voor zover we weten, twee vormen, twee allelen. Het meest voorkomende allel is ' w': deze vorm doet, voor zover we kunnen zien, niets: dat wil zeggen dat dit allel alles normaal zijn gang laat gaan. Maar - kleine letter! - het is recessief. Het allel ' W' is dominant. En dit allel zorgt ervoor dat de cellen zich niet verspreiden! En als ze zich niet verspreiden, dan blijven ze dus op een kluitje bij elkaar zitten, en gaan ze ook niet delen, want ze zitten al bovenop elkaar! Het jonge kitten waarvan het ruggetje net gesloten is, heeft niet veel kleurcellen, en de paar die er zitten -op een kluitje, dus- kunnen we vaak niet eens terugzien als het kitten veel en veel groter is: wanneer het net geboren is! - behalve op de kop! De kop is ook in deze jonge foetus al relatief groot, en groeit minder uit dan bijvoorbeeld de buikomvang. De paar kleurcellen die er zijn kunnen soms samen een groepje vormen dat bij de geboorte van het kitten nog wel wat kleur kan laten zien: de kopvlek, die soms, niet altijd!, aanwezig is!


Dus als een kitten één allel W heeft, zullen we geen kleurcellen in de vacht zien, en dus ook geen kleur: de kat is wit!


Als een kitten géén allel W heeft, dus ww, zullen de kleurcellen vanaf de ruggegraat zich gaan verspreiden over de hele huid, en zich delen en verspreiden - zoiets als de verovering van het Wilde Westen vanaf de oostkust van Amerika . Tenslotte zitten ze overal! Heel wat anders dan de Noren die een paar eeuwen eerder in Amerika kwamen, maar daar niet gingen wonen, families stichten, en verder kijken - daar was later niets meer van te zien, behalve wat 'indianenverhalen' over blonde indianen ....

Was dit begrijpelijk? Ik hoop van wel, en dan gaan we nu even kijken hoe het zit met W 5 - 'Wit & Doof.