De vorige K hebben we gekeken hoe 'zwart' gemaakt wordt, en daarbij heb je wellicht al tussen de regels door gelezen hoe een rode vacht tot stand komt!
Maar laten we eens kijken wat onze katten, tenminste hun haarcellen, doen om hun rode - of oranje - vacht te krijgen:
Ze zorgen voor een rode grondstof. Dit is de 'taak' van een gen. Toen de mensen het gen 'ontdekten', dachten ze dat dit het gen het hele verhaal was wat betreft een rode vacht, en dit gen werd dus orange genoemd. Intussen weten we dat enkel één bepaalde vorm, allel, van dit gen verantwoordelijk is voor 'rood', namelijk het allel O. Het andere allel, o maakt juist zwart!
Ze maken er een kleursubstantie van. Ook dit is de taak van een gen. Dit gen wordt black, zwart, genoemd - weer een verwarrende naam, want zwart dan wel rood wordt dus door het eerste gen, orange geregeld. Maar de naam is wel goed in zoverre dat er variëteiten, allelen, van dit gen zijn dat de zwarte grondstof verwerkt tot bruin. B is de dominante vorm, en zorgt -in combinatie met O,- voor rood.
De substantie wordt in korreltjes verpakt die in de haren passen. Ook hier is weer een gen, het derde, voor verantwoordelijk. Dit gen kan pakketjes maken die alle ruimte in het haar kunnen opvullen, zodat de haar door-en-door oranje is. Maar in een andere variëteit, een ander allel, zijn de pakketjes onhandiger en wordt niet alle ruimte opgevult. Hierdoor lijkt de haar lichter: 'crême'! Dit gen heeft een vrij logische naam dilute oftewel verdund. D is niet verdund, 'rood', en d (zoals we aan de schrijfwijze kunnen zien: recessief ten opzichte van D) geeft crême.
Laten we aan de hand van plaatjes eens kijken wat er gebeurt:
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
| |
|
De vraagtekens? Dezelfde als van de vorige K, en van de volgende K, want deze vraagtekens zullen voorlopig niet verdwijnen!
Was dit begrijpelijk? Ik hoop van wel, en laten we dan doorgaan met wat er gebeurt als van het gen Black geen kopie van het allel B aanwezig is: chocolade.