naar inhoudsopgave Erfelijkheidsleer

vorige W W 2 - Wit? Wittig? volgende W

In het vorige hoofdstuk 'Kleuren' is het hopelijk duidelijk geworden hoe de katten aan hun kleurtjes komen. En jawel, ze komen aan hun 'wit en wittig' als er iets fout gaat in dat proces.

Bij de witte plekken is er iets basaal fout - zoiets als 'geen taartschotel', of 'geen oven', om even terug te grijpen op de appeltaart. Er is helemaal geen taart: geen goede taart, en ook geen slechte, mislukte taart!

Voor het 'wittig' is er iets anders mis in het proces van de kleurvorming - maar dat is meer zoiets als 'geen suiker' of 'oven net niet goed op temperatuur'. Er is -als het ware- dan wel een taart gemaakt, maar de taart is niet goed!

Laten we eerst eens kijken naar ' wit'. Daar kun je 2 soorten in zien. De eerste wordt vaak dominant wit genoemd: een (vrijwel) geheel witte kat - soms hebben ze als kitten nog wat kleur op hun kopje, maar dat verdwijnt meestal als ze ouder worden, en dan zijn ze geheel wit. Dit valt onder het gen 'W' ( niet van Wit, maar van het syndroom van Waardenburg! Een definitie van dit syndroom bij mensen wordt hier gegeven, en voor katten is het hier beter beschreven. Natuurlijk kan ik niet instaan voor de correctheid van de informatie op deze pagina's! Maar waar de 'W' nu eigenlijk voor staat is eigenlijk niet echt belangrijk!). De tweede soort wit is de witte vlekken - en dat zijn alle bonte 'met wit' katten - van de Turkse Van met kleur op de staart en de kop, tot aan die zwarte kat met 5 witte borstharen. Dit heet allemaal 'met wit', en valt onder het gen 'S' (van "spotted"). (OK, locket / medaillon / button vallen meestal niet onder S, maar daar hebben we het dan wel over!)

En wat ik ' wittig' noem, valt ook uiteen in 2 soorten. De eerste zijn de points! Deze vallen onder het gen C (van '(full) Color'). En de tweede soort is Zilver of Smoke (Gen I - van 'inhibitor'), waarbij de top van de haren wel gekleurd is, maar de basis van de haar is wit.

Als eerste wil ik 'wit' proberen te verklaren. Eerst dominant wit, en dan Spotted! Daarna komen de points, en als afsluiter zilver/smoke!

Ik vrees dat ik dit keer niet zulke 'pakkende' vergelijkingen heb kunnen bedenken. Ik zal mijn best doen om alles in de volgende bladzijden de ideŽen zowel gemakkelijk uit te leggen, als (wetenschappelijk) correct.

Gauw verder met W 3 - Kleurcellen ???!