naar inhoudsopgave Erfelijkheidsleer

vorige W W 8 - Rood-wit-blauw volgende W


In de vorige les hebben we gezien hoe de witte vlekken ontstaan: de kleurcellen lopen niet hard genoeg en delen niet hard genoeg. We hebben het lopen en delen een beetje op één hoop gegooid. Dat is eigenlijk niet helemaal correct! Als de cellen zich vanaf de rug verspreiden over het kitten, moeten ze natuurlijk 'lopen'. Maar daarna is eigenlijk de vacht verdeeld over wit dan wel kleur, en worden de celdelingen erg belangrijk. Ja natuurlijk, daarna bewegen de (dochter)cellen ook wel een beetje, maar dat is meer een beetje rondlummelen, niet meer rennen zoals ze eerst deden.

Belangrijk? Ach, niet echt - maar wel leuk! Want: de kleur van de kleurcel heeft ook invloed op hoe graag, dus hoe vaak de cellen delen. Zeg dat we een zwart schildpad-kitten hebben zonder wit: Oo D? ss. Rode kleurcellen lopen wel even hard als zwarte kleurcellen: we zien rode vlekken ook op de pootjes en op de buik, waar ze de grootste afstand hebben afgelegd vanaf de rug. Maar ze hebben minder zin om te delen dan zwarte cellen, en daarom zijn de rode vlekken kleiner dan de zwarte 'vlekken'. Die zwarte cel op de pootjes gaat delen en krijgt zeg 1000 afstammeling-cellen, en die rode cel op de pootjes gaat ook wel eens delen, maar krijgt maar 200 afstammelingscellen. Dus is de rode vlek kleiner dan de zwarte, en je krijgt rode vlekken met een zwarte achtergrond!

En een lapjes kitten met wit: Oo D? Ss? Wel, de rode cellen delen minder dan de zwarte, maar ... er is meer ruimte! Want in de witte vlekken zijn nog geen kleurcellen, dat is eigenlijk 'braakliggend terrein', en dat kan door nieuwe kleurcellen 'gekraakt' worden! Dus als er wit bij zit, kunnen de rode vlekken groter worden! Misschien hebben met wit ook de zwarte cellen wat minder zin om te delen, zodat ook daarom de verschillen in grootte wat minder zijn, dat weet ik eigenlijk niet!

En met verdunning erbij? Dus Oo dd Ss dan wel Oo dd SS? Dit maakt ook weer wat verschil, want het verschil (in hoe graag ze delen) tussen blauwe en creme kleurcellen is minder groot dan dit verchil tussen zwarte en rode cellen. Dus bij een poes met verdunde kleuren zullen de vlekken minder in grootte van elkaar verschillen dan bij een poes met onverdunde kleuren!

Nu wordt het tijd om wit af te sluiten en verder te gaan met W 9 - wittig.