naar inhoudsopgave Erfelijkheidsleer

vorige W W 7 - Witverdeling volgende W

Dus met S en s, met andere genen die als -al dan niet jengelende- kinderen werken!, kunnen we de witverdeling verklaren.
Ze staan hier in het figuurtje: de kat met kleur juist op de tenen ziet er vreemd uit, nietwaar? Want inderdaad, dat zijn juist de plekken die het meest niet gekleurd zullen zijn! Voor hoeveel wit er is, zijn verschillende termen, maar wanneer welke term gebruikt wordt - dat is niet strak bepaald. (En ook niet welk genotype erbij hoort!!). 'Van' kwam eigenlijk alleen voor bij de Turkish Van, vandaar de naam: een paar vlekken op de kop en een gekleurde staart. Harlekijn: koeien-bont of nog meer wit, eigenlijk een witte kat met gekleurde vlekken, en niet zozeer witte plekken op een gekleurde kat. High-white, is eigenlijk gewoon engels voor 'veel wit'. Sommigen zullen dit plaatje nog geen 'high white' noemen, en noemen de harlekijn pas 'high white'.

De katten met weinig wit zullen Ss zijn, en katten met veel wit juist SS. Maar dat is niet het hele verhaal! Want de heilige Birmaan: die heeft zo weinig wit dat je denkt dat die het genotype Ss heeft, maar dan moet je in een nestje heilige Birmanen ook kittens zonder wit (ss) vinden, en kittens met veel meer wit ( SS), en dat is niet het geval! Wat is hier het geval: de heilige Birmanen hebben genotype SS, maar de andere genen - die zijn ook 'fokzuiver' gefokt, en de heilige Birmaan heeft, als het ware, enkel keurig niet-zeurende kinderen! Daarom heeft de heilige Birmaan met genotype SS toch weinig wit, en zijn alle kittens ook hetzelfde!

En dan hebben we nog katten met heel weinig wit, een paar haren, zo schattig op de borst . Dat wordt wel een medaillon genoemd - net of de kat een medaillon draagt, nietwaar? Of in het engels, een locket. Dit locket schijnt nu niet een uiting van S te zijn. Integendeel, veel fokkers zijn gefrustreerd omdat ze katten hebben die generaties lang geen wit hebben, en dan komt er toch een kitten met een locket uit! Dat doet erg denken aan ... een recessief kenmerk! Nou is dat allemaal niet zo erg, maar in de standaard van veel rassen, ook de Maine Coon!, is een locket verboden, en op show kan het aanleiding zijn voor diskwalificatie. Maar, het gen hiervoor is niet bekend, en meer dan wat ik heb gezegd kan ik er niet van zeggen: het lijkt recessief te zijn, en onafhankelijk van S.

Ook wordt wel gesproken van een 'button', of knoop - een wit vlekje ter grootte van een knoop, dus net als een locket, maar dan op een andere plek dan op de borst. Soms wordt het ook een locket genoemd. Het lijkt hetzelfde te zijn, in ieder geval: ook recessief, en onafhankelijk van S. Maar niet alle mysteries van erfelijkheid zijn opgelost; lockets en buttons bij voorbeeld niet!

Buttons of lockets, ach, als 'wit' mag, waarom dit dan niet? Tja, de standaard zegt het ..... Maar het heeft wat 'leuke' zij-effecten! Want gesteld je hebt een prachtige kat die je graar wilt showen, maar hij/zij heeft zo'n $#*( locket, wat dan?! Wat sommigen doen (maar het is eigenlijk valsspelen) is: die witte haren bijkleuren!
Of je fokt katten zonder wit, heel mooi, prachtig, je eigen 'lijnen' - en dan komt er opeens zo'n locket, natuurlijk net in je mooiste kat! Wat sommige fokkers dan doen, is gaan fokken 'met wit' - want dan valt de locket of button weg in het wit. Het is er genetisch nog steeds, maar je ziet het niet. En je katten kunnen weer kampioen worden!
Dat zijn fok- en show-overwegingen, maar de belangrijkste overweging hoort te zijn: gezondheid! En karakter. En dat zit niet echt in deze wit-genen.

Dat was kleur en wit - en nu eigenlijk een kattenvorm van W 8 - rood-wit-blauw!