naar inhoudsopgave Erfelijkheidsleer

vorige W W 9 - Wittig volgende W


We kennen allemaal nog wel vormen waarbij (delen van) de vacht dan wel niet wit zijn, maar ook niet de volle gewone kleur hebben! Heel bekend zijn de siamezen, beter gezegd: de katten met points. Ook kennen we zilver dan wel smoke, waarbij de witte onderkant van de haren strijd met het zwarte (of rode) bovenste deel van de haren, en zo voor heel aparte effecten zorgt.


Overal waar de vacht niet wit is, zijn kleurcellen aanwezig: dus bij de siamees (en andere pointed katten) zijn over de gehele vacht kleurcellen aanwezig! Ook bij de zilveren en smoke katten zijn de kleurcellen in principe over de gehele vacht aanwezig - behalve natuurlijk als ze ook witte vlekken hebben (Ss of SS zijn!). OK, wit ontstaat dus omdat er op de witte plekken eenvoudig geen kleurcellen zijn - maar hoe zit het dan met 'wittig'?


Herinner je je het recept voor de appeltaart nog? Om die vergelijking te blijven gebruiken: wit kun je vergelijken met geen appeltaart, omdat de oven, of de vorm, ontbreekt. Wittig kun je dan vergelijken met mislukte appeltaart - omdat de temperatuur net niet hoog genoeg was, of de appels niet geschild waren, of het potje room wel heel erg klein uitgevallen was ...


Laten we eerst eens naar de points kijken in W 10 - Points.