naar inhoudsopgaveErfelijkheidsleer

vorige K K 5 - ... chocolade volgende KDe vorige lessen hebben we gezien hoe zwart en rood gemaakt worden: daar zijn de twee verschillende allelen van het gen orange, O en o, verantwoordelijk voor. Deze allelen zorgen voor de grondstof, die door het gen Black verwerkt wordt tot een bruikbare substantie. Daarna hebben we een gen Dilute dat ervoor zorgt dat de substantie in de haren terecht komt.

En ik heb ook al gesuggereerd dat het gen Black ook verantwoordelijk kan zijn voor chocolade (bruin)! Het allel B zorgt voor zwart (of rood), en de variant b, het allel b zorgt voor chocolade - of rood!

Laten we aan de hand van plaatjes eens kijken wat er gebeurt:


Het gen Orange, en wel het allel o, maakt een zwarte grondstof.
De grondstof wordt in de keuken -het domein van het gen Black, en wel het allel b- omgevormd tot een bruikbare bruine substantie. Het LIJKT - en ik kan niet genoeg benadrukken: LIJKT!!!! - we weten niet wat er precies aan de hand is! - alsof dit allel wat rood-bruin toevoegt aan de zwarte grondstof, zodat een chocolade kleur ontstaat.
De substantie wordt via het gen Dilute, en wel de vorm, het allel D, over de haar verspreid. Dat leidt tot het (links aangegeven) een chocolade-kleur fenotype van - een chocolade-kleur haar, en (eventueel) een chocolade-kleurige kat!
Het gen Orange, en wel het allel O, maakt een rode grondstof.
De grondstof wordt in de keuken -het domein van het gen Black, en wel het allel b- omgevormd tot een bruikbare rode substantie. In het geval van zwarte grondstof LIJKT het alsof een rood-bruine kleur toegevoegd wordt, zodat een bruine substantie wordt gevormd, maar deze verandering in het allel leidt tot GEEN ZICHTBAAR verschil als wanneer we uitgaan van een rode grondstof!
De substantie wordt via het gen Dilute, en wel de vorm, het allel D, over de haar verspreid. Dat leidt tot het (links aangegeven) rode fenotype van - een rode haar, en (eventueel) een rode kat!

De vraagtekens? Dezelfde als van de vorige K, en van de volgende K, want deze vraagtekens zullen voorlopig niet verdwijnen!

Vraag je je al af hoe we aan cinnamon komen?.