naar inhoudsopgaveErfelijkheidsleer

K 1 - WW/WWW volgende K'Wijze Woorden op het World Wide Web'
 

Ik kon de alliteratie niet weerstaan - nu moet ik het nog waarmaken .
 
 

Een gen is als een ijsberg: we zien alleen het topje van de effecten, maar wat we niet zien ... kan weleens veel belangrijker zijn!


De Titanic zonk in de nacht, maar je kunt je voorstellen - overdag, op het dek, het zonlicht dat over de ijsberg speelt, breekt in allerlei kleuren, fantastisch! Terwijl je gefascineerd wordt door dit wonder van de natuur, rijt het deel van diezelfde ijsberg onder water je schip kapot, en je verdrinkt in het ijskoude water. Mooi hè, die ijsberg!

Die helemaal witte katten - oh, prachtig! Zo majesteitelijk -als hun vacht goed onderhouden wordt! Maar terwijl je dit wonder van de natuur bewondert, maakt hetzelfde gen (eigenlijk allel: een bepaalde variant van dit gen!) dat de vacht zo mooi maakt, deze katten vaak ook doof. Mooi hè, die witte katten!

Die prachtige Maine Coons, net 'grote katten' en inderdaad: groot! Maar terwijl je dit wonder van de natuur bewondert, kunnen de heupen de prijs van die grootte betalen: heup dysplasie! Mooi hè, die grote katten!

Veel andere voorbeelden met katten kan ik eigenlijk -GELUKKIG!- niet bedenken. Dat betekent niet dat ze er niet zijn. Maar voordat je 'iets' erin, of juist 'eruit' wilt fokken, bedenk even - waarom zit het er (niet) in? Wat zit er nog meer aan vast? Leuk hè, die genetica !


Gauw verder met het leuke van genetica - K 2 - Zoveel kleuren!