naar inhoudsopgaveErfelijkheidsleer

vorige <span class=i>I</span> I 8 - Eindelijk: zwarte katten <-> blauwe katten volgende <span class=i>I</span>


Wat is nu eigenlijk een kleurenblinde? Een kleurenblinde is een persoon die een verschil dat er wel is (2 verschillende kleuren), niet kan zien. Dat is het enige!

Voor een kleurenblinde is het verschil dat niet gezien wordt, een verschil in kleuren. Maar we hebben vaak een verschil dat we niet opmerken. Als je een gerecht klaarmaakt kun je dat met zwarte peper doen of met witte peper - ik zal het verschil niet opmerken! Of de peper uit 1 potje komt of uit 2 potjes - ik zal het verschil niet opmerken! Of 1 van de 2 potjes vol was, en de ander tevergeefs werd geschud omdat het potje leeg was - ik zal het verschil niet opmerken! Maar het is wel een (klein) verschil. Als beide potjes peper leeg waren, ja, dat verschil zal ik wel opmerken! Als ik met de trein ga kan de machinist een man zijn of een vrouw, blank of zwart, autochtoon of allochtoon ..... - ik zal het verschil niet opmerken - het doet er ook niet toe - maar het is wel een verschil!

Het verschil tussen een blauwe kattevacht en een zwarte kattevacht (het is eigenlijk niet eens een kleurverschil, maar dat komt in het volgende hoofdstuk! Voorlopig maken we ons daar niet druk om!) is eigenlijk vergelijkbaar met het verven met busjes blauw en geel: voor de kattevacht geldt: blauw is vergelijkbaar met blauwe verf, en zwart .... is vergelijkbaar met de kleur 'hooi'! Dus hoe zit het met de vererving van zwart en blauw bij katten? Je kunt kijken bij I 7 - Mengen en ontmengen voor kleurenblinden, maar dan steeds groen en geel en 'hooi' vervangen door zwart .

We hadden gezegd dat sommige ouders die met 'hooi' verven, alleen maar kinderen zullen krijgen die ook met 'hooi' verven, ook al verft de andere ouder met blauww. Zo zijn er ook zwarte katten die alleen maar zwarte kittens zullen krijgen, ook al hebben ze een blauwe partner. Maar andere ouders die met 'hooi' verven kunnen met een blauwe partner wel kinderen krijgen die met blauw verven - als ze een potje blauwe verf verbergen! En sommige zwarte katten kunnen wel blauwe kittens krijgen - inderdaad, als ze ook een factor (geen potje !) voor blauw kunnen doorgeven. En soms kunnen twee zwarte katten samen een blauw kitten krijgen - als ze allebei een factor voor 'blauw' verbergen - dragen!.En wat is nu de conclusie van de de kattenfokker: En dat is dus ook precies de manier waarop zwart en blauw vererven! Natuurlijk hebben degenen die dit bekijken het niet over 'potjes verf', 'kleurenblind', 'met een kleur verven', en wat dies meer zij. Maar dat is wel wat hun termen eigenlijk betekenen! In I 9 - meer genetische termen zetten we even op een rij wat de genetische termen zijn voor wat we hebben geleerd!