Soms is er weinig verschil tussen het resultaat en één van de componenten.
Als je melk en water mengt krijg je verdunde melk ... maar als je een glas melk, een glas water, en een glas verdunde melk ziet, dan zou je zeggen (als je niet proeft, of al te nauwkeurig kijkt) dat het glas mengsel hetzelfde is als het glas melk, en dat het glas water ‘de vreemde eend in de bijt’ is.
Soms is er in één opzicht weinig verschil tussen het resultaat en één van de componenten, maar in een ander opzicht wel.
* Als je sneeuw en melk mengt, lijkt het resultaat erg weinig op sneeuw, maar veel meer op melk. Maar als je blind zou zijn en de glazen enkel aanraakt, dan zou je meteen weten wat het mengsel is: het glas niet met de hoogste, niet met de laagste, maar met de middelste temperatuur.
* En als je cacao en melk mengt, dan lijkt de kleur van het mengsel veel meer op de kleur van cacao dan op de kleur van melk, maar wat drinkbaarheid betreft lijkt het juist meer op melk.
Soms lijkt het mengsel op geen van beide componenten.
Als je blauw en geel mengt, lijkt groen noch op blauw, noch op geel.
Ok, 'I 2' van deze inleiding tot de erfelijkheidsleer gehad. Wil je weten waar nu de link met erfelijkheidsleer zit? Dat zit in
I 3 - Genetische termen