naar inhoudsopgave Erfelijkheidsleer

vorige <span class=i>W</span> W 11 - Zilver en smoke volgende <span class=i>W</span>


Zilver en smoke - twee termen voor eigenlijk hetzelfde. Er is een gen en dat bepaald over wat voor lengte van de haar er kleur in de haar wordt 'gestopt'. Het gen heet 'Inhibitor' - want de dominante vorm, I, zorgt ervoor dat niet de hele haar wordt volgestopt, maar dat de 'onderkant' leeg blijft - en dus wit!

En wat is nu het verschil tussen zilver en smoke? Een effen kat met een allel I wordt smoke genoemd, terwijl een tabby kat net I zilver wordt genoemd. Lijkt misschien wat willekeurig, maar zo is het nu eenmaal. En het verschil tussen tabby en effen - daar komen we later op terug!

En dan heb je ook nog chinchilla, en shaded ...... Eigenlijk allemaal, wat betreft I hetzelfde, maar: het verschil zit 'm erin hoe lang het gekleurde deel van de haar is. Dat kun je zien in de figuur. En hoe dat komt - nou, net als met 'met wit': als daar veel andere genen en vooral: hun juiste allelen aanwezig zijn die eigenlijk een beetje 'zeurende kinderen' zijn, dan zal dat het effect van S versterken. En zo lopen er ook met I als het ware 'kinderen' mee die het effect kunnen versterken.

Wat zie je nu aan een zilveren kat?
Een rood-zilveren kat - lijkt vaak creme. Optisch bedrog, wordt het genoemd! Maar als er een plek is die echt rood is en niet crème, dan is de kat toch echt rood-zilver en niet crème. En nu een crème kat, die kan natuurlijk crème-zilver zijn: dus bij de donkerste haren goed kijken naar de kleur dicht bij de huid! Is dat echt puur wit (zilver), of zit er toch wat kleur in (slecht doorgekleurd crème).
Blauw - dat is helemaal een beruchte kleur in combinatie met zilver! Want het blauw kan wel eens 'niet goed doorgekleurd' zijn! Blauw is verdund, dus er zijn minder kleurdeeltjes aanwezig. En als die tegen de huid aan nog wat minder goed in de haar liggen dan bovenaan, dan lijkt het heel erg op zilver! Maar zilver is pas zilver als er totaal geen kleur aanwezig is in het onderste deel van de haar!
En dan nog - er zijn katten die zo 'slecht' zilver zijn, dat ze in de show meedoen als niet-zilver, terwijl ze wel degelijk het allel I hebben, en zilveren kittens krijgen - die best ook wel 'goed zilver' kunnen zijn!

Nu wordt het tijd voor de W 12 - Genetische termen.