naar inhoudsopgaveErfelijkheidsleer

vorige K K 7 - Blauw en creme volgende K


In de Inleiding heb ik potjes verf gebruikt voor zwart en blauw, en hier zeg ik in K 3: De substantie wordt in korreltjes verpakt die in de haren passen. Ook hier is weer een gen, het derde, voor verantwoordelijk. Dit gen kan pakketjes maken die alle ruimte in het haar kunnen opvullen, zodat de haar door-en-door zwart is. Maar in een andere variëteit, een ander allel, zijn de pakketjes onhandiger en wordt niet alle ruimte opgevult. Hierdoor lijkt de haar lichter: 'blauw'! Dit gen heeft een vrij logische naam dilute oftewel verdund. D is niet verdund, 'zwart', en d (zoals we aan de schrijfwijze kunnen zien: recessief ten opzichte van D) geeft blauw. en in de plaatjes wordt een verfborstel getoond! Zit ik mezelf nou tegen te spreken of niet?
Dat was zeker niet mijn bedoeling, maar ik ben wel bezig met verschillende vergelijkingen, en ik hoop steeds een vergelijking te pakken die het beste past in het geheel van dat moment.

De tekst zoals in K 3 gegeven, is de meest juiste: Onder een sterke microscoop blijkt dat in een 'blauwe' haar, de kleurstof in staafjes is verpakt, en deze staafjes kunnen de haar niet goed vullen, zodat er lege plekken overblijven. Een 'zwarte' haar is volgepakt met rondere korrels, en zijn er veel kleinere lege plekken. Maar de 'lege plekken' zie je enkel onder de microscoop, en zo kijken we normaliter niet naar een kat. Zoals we er wel naar kijken, met het blote oog, vermengt ons oog de microscopisch kleine pakketjes kleurstof met de microscopisch kleine lege plekken om een indruk van grijs, ook wel blauw genoemd, te geven.

Ik dacht dat de vergelijking met een verfborstel dit vrij goed weergeeft. Wederom - het is slechts een vergelijking (zoals alle plaatjes in deze lessen) bedoeld om het allemaal wat aanschouwelijker te maken.

De verdunde kleuren zijn dus vrij letterlijk een verdunning van de bijbehorende onverdunde kleur. Dus, welke onverdunde kleur hoort bij welke verdunde kleur?

Onverdund homozygoot

Onverdund heterozygoot

Verdund homozygoot

Zwart en blauw horen bij elkaar

Rood en crême horen bij elkaar

Chocolade en lilac horen bij elkaar

Cinnamon en fawn horen bij elkaar

Blijven we zitten met de vraag: En de schilpad poezen dan???? Daarvoor was een excursie beloofd, waar het nu tijd voor is!