naar inhoudsopgaveErfelijkheidsleer

vorige K K 11 - Tussen theorie en praktijk volgende K


Ja ja, leuk allemaal,maar wat moet ik er nu mee?

Zoals al in K 2 gezegd, er is vaak een verschil tussen de benaming van de kleur op basis van de genen, beter de allelen die een kat heeft -de genetische kleur-, en de benaming die je de kleur van die kat geeft als je hem of haar in huis ziet! Ik heb toen het voorbeeld gegeven van een brown-tabby Maine Coon, die genetisch zwart is.

Wat het ook leuk maakt, is dat bij sommige rassen een kleur een andere benaming heeft. Ik heb het een beetje nagezocht op het Internet - het kan best zijn dat het volgende niet compleet is, of -erger- dat het achterhaald en incorrect is. Schrijf alsjeblieft een mailtje als je zoiets ziet, dan kan het de volgende keer verbeterd worden!

Genetisch zwart wordt bij siamezen vaak seal of sepia genoemd - en de CFA noemt het bij de oosterse katten 'ebony', en bij andere tabby katten (zoals de Maine Coon) 'brown'. Bij sommige rassen komt het genetisch bruin (chocolade) in principe niet voor - bijvoorbeeld de Maine Coon en de Noorse Boskat. Maar, bij deze katten zie je wel vaak dat de genetisch zwarte vacht in de tabby tekening bruin verkleurd. En veel mensen noemen dat (dus): bruin/brown tabby! Heel logisch, maar bedenk wel dat dit bruin/brown tabby genetisch gezien zwart is!

Echt genetisch bruin wordt meestal chocolade genoemd, maar ook wel kastanje: het is midden- tot donker bruin van kleur. Bij de pointed katten wordt het ook wel champagne genoemd, en bij de abessijnen 'ruddy', en 'tawny' in Ocicats.

Genetisch lichtbruin wordt meestal 'cinnamon' oftewel kaneel genoemd - ik heb het cinnamon genoemd! Het is een terra-cotta or verbrand-sienna kleurtje (wat dat dan ook moge wezen!). Om het leuk te houden wordt deze kleur bij abessijnen ook wel 'sorrel' dan wel 'rood' genoemd - terwijl genetisch rood bij Abessijnen niet voorkomt - althans, niet mag voorkomen!
Voor lilac (duifgrijs of licht taupe) wordt ook wel de benaming 'frost' of lavendel gebruikt, en bij de oosterse rassen ook wel platinum.
Voor fawn (koffie-met-melk, caramel) heb ik geen andere benamingen gevonden!



Nu zijn we klaar voor K 12 - De speeltuin.